Promovarea turismului sau chin....


Traim intr-o lume in care uitam sa ne gandim la consecinte doar de dragu artei sau le ignoram
, dar asta se stie.....
Cum m-am saturat de programele tv romanesti si ca nu pot adormi daca nu zumzaie ceva la tv-ul meu, am tot schimbat la canale - noroc cu Discovery, Animal Planet si National Geographic si cele inca cateva la fel - am dat peste un documentar despre femeile din regiunea Kayan - sau denumite "Fetele cu gatul lung".
Am mai vazut documentarul asta de cateva ori si am mai si citit despre ele, dar ultimele stiri m-au cam socat si dezamagit. Initial nu intelegeam de ce naiba indura chinul acelor inele, ca mai tarziu sa aflu ca in prezent nu mai e doar o traditie, mijloc de infrumusetare, whatever.

In prezent, atractia - principala a turistilor in nordul Thailandei, in regiunea Kayan, o constituie femeile "cu gat lung". Tinute, asemenea unor sclave, intr-un sat-rezervatie, femeile sunt obligate sa poarte in jurul gatului niste inele din alama, mari si incomode, initial acest obicei/chin facea parte dintr-o traditiei locala, doar ca astazi a devenit o afacere.

Mai tragic este ca, drama/chinul refugiatelor thailandeze este cu atat mai mare cu cat, ajunse la maturitate, femeile nu isi mai pot indeparta inelele, pentru ca muschii atrofiati ai gatului nu le-ar mai putea sustine capul.

De ce totusi se "promoveaza" acest lucru - raspuns foarte simplu - de dragul promovarii turismului local, autoritatile thailandeze le interzic femeilor sa paraseasca regiunea.

Astfel s-au creat, cum au declarat chiar oficialii ONU, "gradini zoologice umane", dar acest lucru nu e de azi de ieri ci continua de ani de zile, treptat au devenit atractia turistilor, veniti in numar tot mai mare sa vada "femeile cu gat lung". Cum la mijloc sunt interese, refugiatelor le este interzis dreptul de a parasi rezervatia/gradina/locul de chin.

In trecut, legenda spunea "
ca spiritele au intors impotriva acestor femei tigri feroci, pentru a le pedepsi pentru pacatele lor.....pentru a se salva de acest atac au inceput sa-si protejeze gatul, pulsurile si glezenele cu inele de dimensiuni groase.", acum insa pentru ele reprezinta si un important element de seductie. Traditia se aplica fiecarei fetite care implineste 5 ani si se repeta la fiecare doi ani.

Desi exista vorba
"sufera baba la frumusete", doar ca aici primeste o noua interpretare....

Comments