De prin cărți adunate - Ashure

Ca să vă demonstrez că nu citesc doar ca să bifez o carte/două, mă și documentez într-ale bucătăriei. 

Total eronat, dar citind cartea Bastarda Istanbulului de Elif Shafak, am dat peste rețeta COLIVEI în viziunea mea, varianta turcească.

Citiți și de mă înșel spuneți-mi, că nu-mi mai pot șterge din cap imaginea și gustul colivei:


"Ashure era simbolul continuităţii şi stabilităţii, întruchiparea zilelor frumoase care veneau după fiecare furtună, indiferent cât de înspăimântătoare fusese aceasta. Bunica pusese la înmuiat ingredientele cu o zi înainte, iar acum se pregătea de gătit. Deschise un dulap şi scoase un ceaun uriaş. Întotdeauna aveai nevoie de un ceaun ca să găteşti ashure.

Ingrediente:
  • 1/2 cană de boabe de năut
  • 1 cană de grâu descojit în întregime 
  • 1 cană de orez alb 
  • 1-1/2 cană de zahăr 
  • 1-2 cană de alune de pădure mărunţite 
  • 1/2 cană de fistic 1/2 cană de seminţe de pin 
  • 1 linguriţă de vanilie 
  • 1/3 cană de stafide aurii 
  • 1/3 cană de smochine uscate 
  • 1/3 cană de caise uscate 
  • 1/2 cană de coji de portocală 
  • 2 linguri de apă de trandafiri

Garnitură:
  •  2 linguri de scorţişoară 
  • 1/2 cană de migdale curăţate şi mărunţite 
  • 1/2 cană de sâmburi de rodie

 Pregătire:
Majoritatea ingredientelor trebuie înmuiate cu o zi înainte în castroane separate, astfel: 
 - Într-unul din castroane puneţi boabele de năut, acoperiţi-le cu apă rece şi lăsaţi-le peste noapte la înmuiat. 
- Puneţi grâul şi orezul, spălate bine mai înainte, într-un castron separat şi acoperiţi-le cu apă.
- Înmuiaţi smochinele, caisele şi cojile de portocală în apă fierbinte. 
- 1/2 de oră, stoarceţi-le şi apoi păstraţi apa în care le-aţi înmuiat. 
- mărunţiţi-le, amestecaţi-le cu stafidele aurii şi puneţi-le deoparte.

Preparare:
Acoperiţi boabele de năut cu patru litri de apă rece. Aşteptaţi să fiarbă şi lăsaţi-le la foc potrivit cam o oră, până când boabele se înmoaie. 
În timp ce fierb boabele de năut, fierbeţi 2 1/2 litri de apă, turnaţi grâul şi orezul şi fierbeţi-le la foc mic, amestecând des, cam o oră, până când amestecul de grâu şi orez devine moale. Combinaţi-le. Adăugaţi apa rămasă de la înmuiat pe care aţi păstrat-o, zahărul, alunele mărunţite, fisticul şi seminţele de pin în oală şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit, amestecând constant.
Lăsaţi amestecul să fiarbă la foc mic şi amestecaţi cam 30 de minute sau mai mult. Lăsaţi amestecul să se închege puţin, până când capătă consistenţa unei supe groase. Adăugaţi vanilia, stafidele, smochinele, caisele şi cojile de portocală şi lăsaţi-le pe foc alte 20 de minute, amestecând constant. Stingeţi focul şi adăugaţi apa de trandafiri. 
Lăsaţi ashure să se răcească la temperatura camerei cam o oră şi ceva. Presăraţi scorţişoară pe deasupra şi ornaţi-l cu migdale pisate şi sâmburi de rodie."

Ș-acum spor la gătit!

Sursa: Bastarda Istanbulului - cartea

#eatallyoucan #gătimîmpreună



Comments